55 Amalan Sunnah Rasulullah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera |  55 amalan sunnah Rasulullah yang harus kita mengetahui sebagai umatnya serta mengamalkanya seba...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera | 55 amalan sunnah Rasulullah yang harus kita mengetahui sebagai umatnya serta mengamalkanya sebagai panduan didalam kehidupan seharian kita .55 amalan - amalan sunnah itu adalah seperti mana yang tertera dibawah .

1 - PANDANGAN MATA 
Pandangan mata adalah anak panah iblis. Lihat bukan muhrim sekali saja. Lihat kali kedua akan hilang nikmat ibadah 40 hari. Tiada kusyuk. 

2 - MAKAN GARAM 
Celup jari kelingking dalam garam, menghisapnya sebelum dan selepas makan. Garam adalah penawar paling mujarab keracunan dan boleh menghalang sihir. 

3 - MINUM TANGAN KANAN 
Sentiasa minum memegang gelas dengan tangan kanan. Iblis minum dengan tangan kiri. 

4 - SESAAT DI JALAN ALLAH 
Sesaat berdiri di jalan Allah lebih baik dari solat di depan hajarul aswad pada malam Qadar walaupun hanya sekadar "Jom kita solat"
  
5 - LANGKAH KANAN 
Masuk masjid kaki kanan, keluar kaki kiri. Masuk rumah kaki kanan, keluar rumah kaki kiri. Masuk tandas kaki kiri, keluar kaki kanan. 

6 - MAKAN TIGA JARI 
Nabi s.a.w makan kurma dengan 3 jari iatu jari ibu, telunjuk dan hantu. Kita makan nasi kalau susah bolehlah dengan 3 suapan pertama ikut sunnah. 

7 - JAMINAN ALLAH 
3 orang mendapat jaminan Allah iaitu orang yang memberi salam sebelum masuk rumah, orang yang keluar ke masjid dan orang yang keluar ke jalan Allah. 

8 - GUNTING BULU 
Apabila lelaki dan perempuan tidak menggunting, mengemas bulu kemaluan dan ketiak selama 40 hari, maka iblis akan bersarang dan berbuai di situ. 

9 - JANGAN BERSIUL 
Jangan bersiul kerana sewaktu mula-mula dibuang ke dunia, iblis mengembara sambil bersiul-siul dan orang yang bersiul itu adalah penghibur iblis. 

10 - CARA POTONG KUKU TANGAN 
Mula dari jari telunjuk yang kanan terus ke kanan sampai kelingking kanan, disambung dari kelingking kiri ke ibu jari kiri hingga ibu jari kanan. 

11 - CARA POTONG KUKU KAKI 
Mula dari kelingking kanan ke sebelah kiri sampai kelingking sebelah kiri. 

12- PANJANG LENGAN BAJU 
Panjang lengan baju Rasulullah SAW adalah hanya sampai pergelangan tangan sahaja. 

13- PAKAIAN KESUKAAN 
Pakaian kesukaan Rasulullah SAW adalah gamis iaitu baju labuh atau kurta. 

14 - BERSIWAK 
Jika didahului dengan bersiwak (bersugi), satu kali anda bertasbih maka Allah hitung 70 kali bertasbih. Jika bersolat akan dihitung 70 kali solat. 

15 - DOA DALAM SUJUD 
Saat yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah ketika bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya. 

16 - ADAB DI TANDAS 
Masuk tandas kaki kiri, pakai alas kaki dan tutup kepala. 

17 - ADAB MAKAN 
Hendaknya menghindarkan diri dari kenyang yang melampaui batas. Sepertiga makanan, sepertiga minuman dan sepertiga lagi untuk bernafas. 

18 - TIGA JENIS ORANG 
3 jenis orang yang tidak akan dipandang oleh Allah SWT pada hari kiamat iaitu orang tua penzina, Raja yang berdusta, orang miskin yang sombong. 

19 - PAKAI MINYAK WANGI 
Memakai minyak wangi adalah Sunnah maka pakailah terutama ketika hendak bersolat, ke masjid atau ke mana sahaja. 

20 - AMBIL WUDUK SEBELUM TIDUR 
Gosok gigi dan ambil wuduk sebelum tidur malam kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati dan menghindar gangguan iblis dan syaitan. 

21 - CINCIN PERAK 
Pakai cincin perak di kelingking kanan atau kiri. Akan mendapat pahala Sunnah berterusan selama memakainya. 

22 - SOLAT FARDHU DI MASJID 
Nabi SAW tidak pernah solat fardhu di rumah. Setiap langkah kanan ke masjid akan diangkat satu darjat dan langkah kiri akan dihapus satu dosa. 

23 - PAKAI CELAK 
Gunakan celak ismid (dari galian) kerana ia menguatkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata. Setiap malam dicalit tiga kali pada mata kanan dan kiri. 

24 - PANJANG PAKAIAN 
Panjang pakaian , jubah atau seluar seorang muslim adalah antara setengah betis dan tidak melebihi buku lali . 

25 - SOLAT FARDHU BERJEMAAH 
Solat fardhu berjemaah di masjid dibayar 27 kali lipat dari solat sendirian di rumah. Jika anda waras dan sempurna akal, di manakah anda akan solat? 

26 - MENGUAP 
Menguap adalah dari syaitan. Bila rasa hendak menguap, tahanlah atau tutuplah mulut dengan belakang tangan kerana syaitan akan masuk melalui mulut. 

27 - MENYIMPAN JANGGUT 
Memotong misai dan menyimpan janggut. Lebih afdal dengan jambang sekali. Diberi pahala amal berterusan selama menyimpannya. 

28 - JANGAN MENGHADAP KIBLAT KETIKA BUANG AIR 
Jangan menghadap / membelakang Kiblat ketika buang air kecil / besar. Dibolehkan bila dalam bangunan, itupun kalau terpaksa. 

29 - WARNA PAKAIAN RASULULLAH 
Disunatkan memakai pakaian berwarna putih kerana Rasulullah SAW menyukai pakaian berwarna putih. 

30 - POSISI TIDUR 
Posisi tidur yang dianjurkan ialah mengereng di atas rusuk kanan, muka dan badan mengadap kiblat dan tapak tangan kanan di bawah pipi.
  
31 - MINUM LEPAS MAKAN 
Lepas makan nasi jangan terus minum. Tunggu sebentar anggaran selama berjalan 40 langkah barulah minum. 

32 - TIDUR SEBELUM ZOHOR 
Tidur sebentar sebelum Zohor kerana ianya membantu ibadah di malam hari dan bangun sebelum gelincir matahari untuk solat Zohor. 

33 - BERDIRI HORMAT 
Rasulullah SAW membenci perbuatan orang bangun dari tempat duduk dan berdiri memberi hormat apabila baginda lalu atau masuk ke suatu majlis. 

34 - PAKAIAN BERWARNA 
Dilarang memakai pakaian warna kuning kemerahan seperti yang dipakai oleh sami Hindu / Buddha khususnya bagi lelaki. 

35 - MAKAN DENGAN ORANG MISKIN 
Rasulullah SAW suka memberi makan atau makan bersama orang miskin. Jika kita makan bersama orang miskin, hendaklah kita mendahulukan mereka. 

36 - MENU RASULULLAH 
Rasulullah SAW membuka menu sarapannya dengan segelas air sejuk yang dicampur dengan sesendok madu asli.
  
37 - PEMBERIAN YANG TIDAK BOLEH DITOLAK 
Ada 3 pemberian yang tidak boleh ditolak iaitu bantal, minyak wangi dan susu. 

38 - KETAWA RASULULLAH 
Ketawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman. 

39 - MINUMAN RASULULLAH 
Minuman yang paling disukai oleh Rasulullah SAW adalah minuman yang manis dan dingin. 

40 - HISAP AIR DALAM HIDUNG 
Ketika membersihkan diri setelah bangun tidur jangan lupa menghisap air ke dalam hidung 3x kerana syaitan bermalam dalam lubang hidung. 

41 - BERI MAKAN ANAK YATIM 
Nabi SAW suka memberi makan anak yatim. Sesiapa yang duduk makan bersama anak yatim dalam satu bekas, syaitan tidak akan menghampiri bekas tersebut. 

42 - LARANGAN PAKAI CINCIN 
Dilarang memakai cincin di jari telunjuk dan jari tengah. 

43 - BANGUN TIDUR 
Nabi SAW bangun tidur lalu duduk seraya mengusap muka dengan telapak tangan agar hilang ngantuknya dan membaca doa bangun tidur. 

44 - KONGSI MAKANAN 
Jangan kedekut berkongsi makanan. Nabi SAW suka makan makanan yang banyak tangan memakannya. 

45 - 4 RAKAAT SEBELUM ZOHOR 
Solat 4 rakaat setelah gelincir matahari sebelum zohor. Saat itu pintu langit dibuka untuk menerima amal soleh dan tertutup ketika solat zohor. 

46 - ISTIGHFAR 
Nabi SAW beristighfar kepada Allah mohon keampunan dosa dan bertaubat setiap hari lebih dari 70 kali. 

47 - JANGAN MENCACI MAKANAN 
Jangan mencaci makanan. Jika suka, makanlah , jika tidak suka biarkan sahaja.
  
48 - APABILA BERTAMU 
Apabila bertamu, jangan berdiri memberi salam di depan muka pintu tetapi dari sisi agar terpelihara pandangan dari melihat terus ke dalam rumah. 

49 - JAWAB SALAM DALAM TANDAS 
Tidak diperkenan menjawab salam ketika di dalam tandas kerana ada lafaz Allah dalam kalimah jawab salam. Cukup dengan berdehem atau isyarat suara. 

50 - MAKANAN PANAS 
Rasulullah SAW melarang meniup makanan panas. Hendaklah biarkan sejuk sedikit hingga mudah untuk dimakan. 

51 - GILIRAN MINUM 
Jika berkongsi minum dalam satu bekas atau botol, hendaklah memberi giliran minum yang berikut kepada orang yang di sebelah kanan. 

52 - 3 AMAL 
Nabi SAW menasihati jangan meninggalkan 3 amal iaitu puasa 3 hari sebulan (afdal 13,14,15 hb Hijrah), solat Dhuha dan solat sunat Witir. 

53 - JANGAN TIDUR MENIARAP 
Jangan tidur meniarap kerana ia adalah posisi tidur ahli neraka dan yang dibenci Allah. 

54 - CARA PEGANG MISWAK 
Miswak dipegang dalam keadaan jari kelingking dan ibu jari di bawah miswak dan jari lain di bahagian atas. 

55 - DUA RAKAAT SEBELUM SUBUH 
Dua rakaat sunat sebelum solat fardhu Subuh itu adalah lebih baik dari dunia dan segala isinya.

Untuk panduan / amalan diri sendiri , MAAF di pohon jika coretan ini kurang tepat bagi sesiapa yang terbaca coretan ini . INSYA ALLAH hidup lebih berkat , Selamat Amal Beramal .Aamiin.

COMMENTS

BLOGGER
Nama

Bicara Islam,43,Doa Harian,8,Info Semasa,8,Lirik Lagu Pilihan,70,Madah Puisi,23,Pengetahuan Am,42,Petua dan Tips,22,Resepi Pilihan,60,Tutorial Blogger,4,
ltr
item
mdruzaidaud: 55 Amalan Sunnah Rasulullah
55 Amalan Sunnah Rasulullah
https://1.bp.blogspot.com/-MNtlDAaKcA4/WawNyGVxH1I/AAAAAAAAGJA/PyH2ZyEmhdArbRiL_5rdOyIR_WSlEqIoACLcBGAs/s320/18765660_1370226469741047_5022911473252122275_n.png
https://1.bp.blogspot.com/-MNtlDAaKcA4/WawNyGVxH1I/AAAAAAAAGJA/PyH2ZyEmhdArbRiL_5rdOyIR_WSlEqIoACLcBGAs/s72-c/18765660_1370226469741047_5022911473252122275_n.png
mdruzaidaud
https://mdruzaidaud.blogspot.com/2014/04/55-amalan-sunnah-rasulullah.html
https://mdruzaidaud.blogspot.com/
https://mdruzaidaud.blogspot.com/
https://mdruzaidaud.blogspot.com/2014/04/55-amalan-sunnah-rasulullah.html
true
8043571688434587218
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL SETERUSNYA Reply Cancel reply Delete Penulis Utama PAGES ALL POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy