Resepi Ikan Bakar Tawar
Mei 24, 2017
2 Comments
Assalamualaikum dan Salam Mesra | Ikan bakar tawar adalah ikan yang dibakar tanpa menggunakan apa - apa bahan penambah perisa atau rempah - ratus juga ramuan pemerapan di dalam proses penyediaan tersebut kecuali secubit garam .
Resepi ikan bakar tawar begitu cepat ,senang serta mudah disediakan terutamanya bagi mereka yang sibuk bekerja seharian seperti kami ini .Resepi ini juga sangat sesuai bagi mereka yang mengamalkan menu diet sihat kerana ia tidak menggunakan sebarang jenis minyak masakan .
Ikan bakar tawar juga sesuai untuk ibu - ibu yang masih di dalam tempoh berpantang selepas bersalin atau mereka - mereka yang melakukan pembedahan kecil .Kami mengesyorkan ikan - ikan yang sesuai untuk dibakar dari jenis ikan yang mempunyai rasa isi manis (bukan anak ikan)serta berisi tebal atau banyak isi .
Terdapat banyak ikan - ikan yang sesuai untuk dibakar antaranya ikan selayang ,ikan merah ,ikan pari ,ikan cencaru ,ikan kembung atau mengikut citarasa tekak sendiri .Bagi katogeri ikan air tawar pula adalah ikan keli ,ikan haruan ,ikan puyu atau mengikut citarasa selera masing - masing .
Pada kebiasaannya ikan air tawar berbau hanyir lebih - lebih lagi ikan yang diternak dalam kolam berbanding ikan yang diperolehi dari sungai atau arus/aliran air yang tidak terhenti .
Pada kebiasaannya ikan air tawar berbau hanyir lebih - lebih lagi ikan yang diternak dalam kolam berbanding ikan yang diperolehi dari sungai atau arus/aliran air yang tidak terhenti .
Kami cadangkan hilangkan bau hanyir ikan - ikan terlebih dahulu sebelum dibakar tawar ,cara - cara hilangkan bau hanyir ikan seperti mana yang tertera disini.Ikan bakar tawar boleh di makan begitu sahaja atau dicicah bersama pencicah/sos kegemaran masing - masing ,contohnya air asam ,sambal belacan atau kicap ,bagi kami lebih mengemari di cicah dengan budu yang di campur cili padi ,limau nipis atau serai .
Untuk menyedapkan lagi ikan yang dibakar ,kami syorkan menggunakan dapur arang atau dapur kayu iaitu cara orang - orang lama memasak .Apa pun jua cara - cara penyediaan ikan bakar ,di sini kami kongsikan cara kami serta citarasa kami yang ianya seperti mana yang tertera di bawah .
Bahan - bahan untuk ikan bakar .
- 4 ekor ikan selayang - Jenis - jenis ikan mengikut citarasa sendiri -
- Secubit garam .
Cara - cara penyediaan seperti yang tertera di bawah .
1 - Bersihkan ikan ,jika menggunakan ikan air tawar hilangkan bau hanyir ikan terlebih dahulu .
2 - Lumurkan ikan dengan secubit dan di biarkan seketika .
3 - Kemudian masukkan ikan ke dalam pemanggang dan bakar hingga ikan masak .
4 - Akhir sekali ,bila masak boleh dikeluarkan dari pemanggang dan sedia untuk dihidang bersama pencicah atau sos kegemaran masing - masing .
Bahan - bahan untuk pencicah air asam .
1 - 1 biji buah tomato - Di dadu halus .****
2 - 1 biji bawang besar - Di dadu halus .****
3 - 5 - 6 tangkai cili api - Di potong kecil - kecil .****
4 - 1/2 inci belacan bakar .****
5 - 1 sudu besar asam jawa - di ambil jus .
6 - Garam dan gula secukupnya .
7 - 1/2 cawan air .
8 - 3 - 4 biji limau kasturi .
Cara - cara menyediakan air asam seperti berikut .
1 - Ambil asam jawa dan tambah 1/2 air cawan air .Kacau sebati dan tapis .
2 - Campurkan ke semua bahan - bahan yang bertanda **** ke dalam mangkuk .
3 - Kemudian tuang air asam jawa ,kacau sebati .
4 - Masukkan garam dan gula secukupnya .
5 - Perahkan jus limau dan kacau lagi .Rasa masam ,manis masin dan pedas .
6 - Kalau sudah cukup rasa ,bolehlah dihidangkan bersama ikan bakar tawar tadi .
1 - 1 biji buah tomato - Di dadu halus .****
2 - 1 biji bawang besar - Di dadu halus .****
3 - 5 - 6 tangkai cili api - Di potong kecil - kecil .****
4 - 1/2 inci belacan bakar .****
5 - 1 sudu besar asam jawa - di ambil jus .
6 - Garam dan gula secukupnya .
7 - 1/2 cawan air .
8 - 3 - 4 biji limau kasturi .
Bahan - bahan untuk membuat air asam seperti yang tertera diatas .
Cara - cara menyediakan air asam seperti berikut .
1 - Ambil asam jawa dan tambah 1/2 air cawan air .Kacau sebati dan tapis .
2 - Campurkan ke semua bahan - bahan yang bertanda **** ke dalam mangkuk .
3 - Kemudian tuang air asam jawa ,kacau sebati .
4 - Masukkan garam dan gula secukupnya .
5 - Perahkan jus limau dan kacau lagi .Rasa masam ,manis masin dan pedas .
6 - Kalau sudah cukup rasa ,bolehlah dihidangkan bersama ikan bakar tawar tadi .
Air asam yang sudah siap diproses dan sedia untuk dihidang bersama ikan bakar tawar .
Biarpun ringkas serta mudah disediakan oleh sesiapa sahaja tetapi banyak khasiat jika di ambil dengan betul .Kami mengharapkan resepi ini bersesuaian dengan citarasa serta selera kita semua .
Jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi ini atau resepi - resepi yang lain ,sudilah dimaklumkan kepada kami melalui halaman Contact Me atau komen terus di halaman ini .Selamat mencuba .
PENAFIAN ( DISCLAIMER ) :
Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .
sedap menu ni :)
BalasPadamMenu diet sihat .Lebih sedap lagi di perah jus limau kasturi ,lemon atau nipis ketika menikmatinya...
Padam