Resepi Kerabu Mangga Ala Kelantan


Assalamualaikum dan Salam Mesra | Buah mangga yang telah masak memang enak di makan begitu sahaja lebih - lebih lagi buah mangga harum manis ,mangga siam ,mangga epal ,mangga kampung atau pelbagai jenis lagi .Selain di makan ketika masak buah mangga juga banyak di gunakan di dalam proses penyediaan makanan dan minuman .Selain di buat jeruk asam buah mangga juga sangat sesuai dijadikan kerabu di samping bahan - bahan tambahan yang lain .

Kerabu adalah hirisan atau potongan bahan - bahan yang tertentu yang dicampur bersama atau di gaul dengan bahan utama seperti hirisan daun - daunan atau buah - buahan atau juga makanan seperti isi ayam ,daging ,sotong atau sebagainya .Kami juga begitu tertarik berkongsi resepi kerabu mangga ala Kelantan kerana penyediaanya mudah serta bahan - bahannya senang diperolehi dan murah ianya bersesuaian dengan ciri - ciri resepi senang jimat bajet tapi sedap .

Resepi kerabu mangga ala Kelantan menggunakan santan yang dimasak hingga mendidih dan di gaul bersama bahan - bahan tambahan yang lain seperti daun kesum ,ikan bakar ,bawang merah ,bwang putih ,cili api dan sebagainya .Apa pun jua cara - cara penyediaan dan bahan - bahannya ,disini kami kongsikan resepi kerabu mangga ala Kelantan yang ianya mengikut cara kami dan citarasa seperti mana yang tertera di bawah .

Bahan - bahan utama seperti yang tertera di atas .

Bahan - bahan tambahan seperti yang tertera di atas .

Santan pekat yang telah dimasak dan disejukkan .

Kesemua bahan - bahan telah di gaul kecuali santan .

Kerabu mangga yang sudah siap disediakan dan sedia untuk dinikmati .

Bahan - bahan seperti yang tertera di bawah.

  • 1 - 1 biji mangga muda bersaiz besar - Mangga epal atau ikut selera -
  • 2 - 1 biji bawang besar - Dihiris -
  • 3 - 1 tangkai cili merah besar - Dihiris -
  • 4 - Daun kesum beberapa helai - Dihiris -
  • 5 - 5 - 6 tangkai cili padi - dihiris .
  • 6 - 1 ekor ikan selayang - Kami syorkan ikan selayang kerana isinya manis -
  • 7 - 1/2 cawan santan pekat .
  • 8 - Garam dan gula secukup rasa .

Cara - cara penyediaan seperti berikut .

  • 1 - Cuci bersih ikan selayang kemudian di rebus atau di bakar .
  • 2 - Asingkan tulang dan isi ikan ,kemudian tumbuk isi ikan hingga lumat .
  • 3 - Ambil periuk masukkan santan pekat ,garam dan gula kemudian masak santan seketika hingga mendidih .Kacau sentiasa supaya tidak berbintil - bintil .
  • 4 - Cincang/hiris halus mangga dan masukkan ke dalam bekas .
  • 5 - Kemudian masukkan bahan - bahan yang telah dihiris tadi berserta isi ikan yang telah siap di tumbuk tadi .
  • 6 - Masukkan santan yang telah dimasak tadi .Pastikan santan sudah di sejuk .
  • 7 - Kemudian di gaul sebati ,rasakan garam dan gula .
  • 8 - Apabila sudah sebati ,sedia untuk dihidangkan .

Demikianlah cara - cara penyediaan resepi kerabu mangga ala Kelantan yang ianya mengikut cara kami dan citarasa kami ,resepi ini juga sesuai dihidangkan bersama ulam - ulaman ,budu ,masakan singgang atau mengikut citarasa sendiri .Jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi ini atau resepi - resepi yang lain ,sudilah kiranya hubungi kami melalui halaman Contact Me atau About Me ,pada semua kami ucapkan Selamat mencuba .

0 Comments