Resepi Kerabu Mangga Ala Kelantan
Jun 02, 2017
Add Comment
Assalamualaikum dan Salam Mesra | Buah mangga yang telah masak memang enak di makan begitu sahaja lebih - lebih lagi buah mangga harum manis ,mangga siam ,mangga epal ,mangga kampung atau pelbagai jenis lagi .
Kerabu adalah hirisan atau potongan bahan - bahan yang tertentu yang dicampur bersama atau di gaul dengan bahan utama seperti hirisan daun - daunan atau buah - buahan atau juga makanan seperti isi ayam ,daging ,sotong atau sebagainya .
Kami juga begitu tertarik berkongsi resepi kerabu mangga ala Kelantan kerana penyediaanya mudah serta bahan - bahannya senang diperolehi dan murah ianya bersesuaian dengan ciri - ciri resepi senang jimat bajet tapi sedap .
Related
Kami juga begitu tertarik berkongsi resepi kerabu mangga ala Kelantan kerana penyediaanya mudah serta bahan - bahannya senang diperolehi dan murah ianya bersesuaian dengan ciri - ciri resepi senang jimat bajet tapi sedap .
Resepi kerabu mangga ala Kelantan menggunakan santan yang dimasak hingga mendidih dan di gaul bersama bahan - bahan tambahan yang lain seperti daun kesum ,ikan bakar ,bawang merah ,bwang putih ,cili api dan sebagainya .
Apa pun jua cara - cara penyediaan dan bahan - bahannya ,kami kongsikan resepi kerabu mangga ala Kelantan yang ianya mengikut cara kami dan citarasa seperti mana yang tertera di bawah .
Apa pun jua cara - cara penyediaan dan bahan - bahannya ,kami kongsikan resepi kerabu mangga ala Kelantan yang ianya mengikut cara kami dan citarasa seperti mana yang tertera di bawah .
Bahan - bahan utama seperti yang tertera di atas .
Bahan - bahan tambahan seperti yang tertera di atas .
Santan pekat yang telah dimasak dan disejukkan .
Ke semua bahan - bahan telah di gaul kecuali santan .
Bahan - bahan seperti yang tertera di bawah.
- 1 - 1 biji mangga muda bersaiz besar - Mangga epal atau ikut selera -
- 2 - 1 biji bawang besar - Dihiris -
- 3 - 1 tangkai cili merah besar - Dihiris -
- 4 - Daun kesum beberapa helai - Dihiris -
- 5 - 5 - 6 tangkai cili padi - dihiris .
- 6 - 1 ekor ikan selayang - Kami syorkan ikan selayang kerana isinya manis -
- 7 - 1/2 cawan santan pekat .
- 8 - Garam dan gula secukup rasa .
Cara - cara penyediaan seperti berikut .
- 1 - Cuci bersih ikan selayang kemudian di rebus atau di bakar .
- 2 - Asingkan tulang dan isi ikan ,kemudian tumbuk isi ikan hingga lumat .
- 3 - Ambil periuk masukkan santan pekat ,garam dan gula kemudian masak santan seketika hingga mendidih .Kacau sentiasa supaya tidak berbintil - bintil .
- 4 - Cincang/hiris halus mangga dan masukkan ke dalam bekas .
- 5 - Kemudian masukkan bahan - bahan yang telah dihiris tadi berserta isi ikan yang telah siap di tumbuk tadi .
- 6 - Masukkan santan yang telah dimasak tadi .Pastikan santan sudah di sejuk .
- 7 - Kemudian di gaul sebati ,rasakan garam dan gula .
- 8 - Apabila sudah sebati ,sedia untuk dihidangkan .
Selesai cara - cara penyediaan resepi kerabu mangga ala Kelantan mengikut cara kami dan citarasa kami ,resepi ini juga sesuai dihidangkan bersama ulam - ulaman ,budu ,masakan singgang atau mengikut citarasa sendiri .
Jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi ini atau resepi - resepi yang lain ,sudilah kiranya hubungi kami melalui halaman Contact Me atau About Me ,pada semua kami ucapkan Selamat mencuba .
Jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi ini atau resepi - resepi yang lain ,sudilah kiranya hubungi kami melalui halaman Contact Me atau About Me ,pada semua kami ucapkan Selamat mencuba .
PENAFIAN ( DISCLAIMER ) :
Pelbagai bentuk imej, gambar, artikel, video dan pautan yang terkandung dalam blog ini diambil dari sumber - sumber lain .Oleh yang demikian dengan itu HAK CIPTA / COPYRIGHT dimiliki sepenuhnya oleh pemilik sumber tersebut .
0 Response to "Resepi Kerabu Mangga Ala Kelantan"
Catat Ulasan