Resepi Tapai Pulut Ala Kelantan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera |  Beras pulut bahan utama yang kami gunakan untuk membuat tapai pulut selain ragi . Pulut boleh dima...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera | Beras pulut bahan utama yang kami gunakan untuk membuat tapai pulut selain ragi . Pulut boleh dimasak/dibuat pulut pagi , pulut panggang , pulut bakar serta pulut semangat . Pulut pagi sedap dimakan dengan kelapa putih yang diparut bersertakan ikan masin atau mengikut selera masing - masing . 

Manakala pulut semangat pula digunakan ketika majlis khatan Al- Quran , perkahwinan , berkhatan atau merasmikan sesuatu majlis .Pulut juga boleh dikelaskan makanan yang mempunyai peranan penting dalam masyrakat kita hari ini contohnya melayu , bugis , cina serta pelbagai kaum lagi .

Resepi tapai pulut Ala Kelantan yang kami kongsikan di sini ianya mengikut cara - cara dan citarasa kami , berikut cara - cara serta bahan - bahannya seperti yang tertera dibawah :

Gambar 1. Pulut yang sudah di masak , di sejukkan buat seketika .

Gambar 2 . Proses mengaulkan ragi dalam pulut .

Gambar 3 .Tapai pulut yang sudah siap di bungkus , sedia untuk di peram .

Bahan - bahan .

1 - 1/2 kg beras pulut direndam untuk seketika .
2 - 1 biji ragi dihancurkan .
3 - Daun getah / daun pisang atau ikut citarasa anda .
Cara - cara penyediaan seperti yang tertera di bawah .

1 - Beras pulut di basuh dan di tapis kemudian di kukus hingga masak dan lembut .
2 - Bila pulut masak , angkat dan sejukkan . Pastikan pulut betul betul sejuk .
3 - Kemudian masukkan pulut tadi ke dalam besen dan ayakkan RAGI sama rata serta di gaul biar serata pulut dengan ragi .
4 - Ambil satu sudu pulut tadi , masukkan ke dalam daun getah atau daun pisang kemudian di bungkus dan di cucuk dengan lidi supaya pulut yang di bungkus tadi tidak terbuka kemudian masukkan ke dalam bekas ikut citarasa anda .
5 - Setelah siap di bungkus simpan serta peram pulut tadi di dalam bekas tertutup selama 2 malam.
Sedikit petua *** Pastikan pulut yang telah di simpan / di peram,Jangan di buka penutup atau diusik mungkin dikhuatiri,tapai akan menjadi merah atau mentah . 
Selesailah sudah resepi Tapai Pulut Ala Kelantan yang ianya mengikut citarasa Coretan Cerita Kami . Jika anda ada sebarang pertanyaan mengenai resepi ini sudilah diajukan kepada kami melalui halaman Contact Me atau komen terus di halaman ini , Selamat mencuba resepi tapai pulut ala Kelantan .

COMMENTS

BLOGGER

$hide=home

Nama

Bicara Islam,43,Doa Harian,8,Info Semasa,8,Lirik Lagu Pilihan,70,Madah Puisi,23,Pengetahuan Am,42,Petua dan Tips,22,Resepi Pilihan,60,Tutorial Blogger,4,
ltr
item
mdruzaidaud: Resepi Tapai Pulut Ala Kelantan
Resepi Tapai Pulut Ala Kelantan
https://3.bp.blogspot.com/-Af2GiRpfHnk/UW59gPUvZaI/AAAAAAAACrE/2IRmStWst4EEb-Z3UoDKAPVDX9uM9Q_qACPcBGAYYCw/s640/488256_319705154793189_1491433695_n.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-Af2GiRpfHnk/UW59gPUvZaI/AAAAAAAACrE/2IRmStWst4EEb-Z3UoDKAPVDX9uM9Q_qACPcBGAYYCw/s72-c/488256_319705154793189_1491433695_n.jpg
mdruzaidaud
https://mdruzaidaud.blogspot.com/2013/04/tapai-pulut-ala-kelantan.html
https://mdruzaidaud.blogspot.com/
https://mdruzaidaud.blogspot.com/
https://mdruzaidaud.blogspot.com/2013/04/tapai-pulut-ala-kelantan.html
true
8043571688434587218
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL SETERUSNYA Reply Cancel reply Delete Penulis Utama PAGES ALL POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy