Resepi Abok - Abok Sagu Bersantan

Assalamualaikum dan Salam Silaturrahim |  Resepi pilihan kami seterusnya sejenis kuih/makanan tradisional masyarakat melayu kita ,...

Assalamualaikum dan Salam Silaturrahim | Resepi pilihan kami seterusnya sejenis kuih/makanan tradisional masyarakat melayu kita , bahan/ramuan asasnya adalah biji sagu , santan , kelapa putih dan nissan kerak . Pada kebiasaannya sagu digaul sekali dengan kelapa parut tetapi kami olah resepi asal mengikut citarasa kami serta cara kami .

Untuk mendapatkan rasa lemak-lemak manis kami rendam sagu dengan santan dan kelapa parut kami masak bersama nissan kerek untuk dijadikan inti . Cara - cara serta bahan - bahannya seperti yang tertera di bawah :

Bahan - bahan yang sudah siap seperti tertera di atas .

Masukan biji sagu ke dalam kelongsong daun pisang .

Biji sagu yang telah siap di bungkus dan sedia untuk di kukus .

Bahan - bahan seperti berikut .

1 - 2 cawan biji sagu.
2 - 1 cawan santan pekat.
3 - Inti kelapa.
4 - Daun pisang secukupnya.
Cara - cara penyediaan seperti di bawah .

1 - Biji sagu di cuci dan toskan .
2 - Masukkan sagu kedalam bekas kemudian tuangkan santan , kacau biar seketika , hingga biji sagu serap santan .
3 - Ambilkan sekeping daun pisang di potong bulat , lipat dua dan bentukkan seperti kon .
4 - Masukkan sagu tadi ke dalam kelongsong daun pisang kemudian letakkan inti kelapa di tengahnya , tutup kembali dengan sagu di atas inti kelapa tadi .
5 - Lipat dua daun pisang dan sematkan lidi di hujung lipatan supaya kelongsong tidak terbuka .
6 - Kukus selama 10 minit atau hingga masak .
Bahan untuk membuat inti kelapa . 

1 - 1 biji kelapa parut putih.
2 - 2 ketul gula kabung/nisan kerek.
3 - 1 cawan gula pasir. ( tambah jika suka lebih manis )
4 - 1 cawan air kelapa.
5 - 2 helai daun pandan.
Cara - cara membuat inti kelapa seperti berikut :

- Masukkan semua bahan dalam kuali , masak dengan api serdehana hingga kering . Hendaklah sentiasa di kacau supaya tidak hangus . Bila sudah masak , masukkan ke dalam tupperware , biarkan sejuk dulu , kemudian simpan di dalam peti sejuk . 
 Petua : - Tujuan menggunakan air kelapa supaya inti tahan lebih lama,elakkan menggunakan air biasa . 

Demikianlah cara - cara dan bahan - bahan untuk resepi Abok - Abok Sagu Bersantan yang ianya mengikut cara dan citarasa kami . Jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi ini sudilah kiranya ajukan kepada kami melalui halaman Contact Me atau komen terus di halaman ini .Selamat mencuba .

COMMENTS

BLOGGER: 1
Loading...
Nama

Bicara Islam,43,Doa Harian,8,Info Semasa,8,Lirik Lagu Pilihan,70,Madah Puisi,23,Pengetahuan Am,42,Petua dan Tips,22,Resepi Pilihan,60,Tutorial Blogger,4,
ltr
item
mdruzaidaud: Resepi Abok - Abok Sagu Bersantan
Resepi Abok - Abok Sagu Bersantan
https://2.bp.blogspot.com/-qNyM0Y2D8WM/WI9PGdqGzKI/AAAAAAAAC9s/bmrzhE_0TtUXKN8MU-rM-6hie6KpfElAQCLcB/s640/1544322_596666293763739_4113327190473108737_n__1485786869_113.210.199.35.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-qNyM0Y2D8WM/WI9PGdqGzKI/AAAAAAAAC9s/bmrzhE_0TtUXKN8MU-rM-6hie6KpfElAQCLcB/s72-c/1544322_596666293763739_4113327190473108737_n__1485786869_113.210.199.35.jpg
mdruzaidaud
https://mdruzaidaud.blogspot.com/2014/05/resepi-abok-abok-sagu-bersantan.html
https://mdruzaidaud.blogspot.com/
https://mdruzaidaud.blogspot.com/
https://mdruzaidaud.blogspot.com/2014/05/resepi-abok-abok-sagu-bersantan.html
true
8043571688434587218
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL SETERUSNYA Reply Cancel reply Delete Penulis Utama PAGES ALL POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy