Advertisement

Kelebihan Surah - Surah Dalam Al - Quran


Assalamualaikum dan Salam Mesra | Al-Quran atau Quran (bahasa Arab: القرآن al-Qur'ān) ialah kitab suci bagi umat Islam. Menurut ajaran Islam, al-Quran ialah wahyu yang Allah turunkan kepada Nabi Muhammad melalui perantaraan Malaikat Jibril yang sampai ke zaman sekarang secara mutawatir.

Perihal diturunkan Al-Quran mempunyai kaitan rapat dengan Lailatul Qadar. Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad secara beransur-ansur dalam tempoh 23 tahun.Maka sesungguhnya Al-Quran itu adalah firman Allah, kalamullah, yang menjadi mukjizat bagi orang yang membawanya.

Berikut kami kongsikan secara huraian ringkas serba sedikit penerangan tentang kelebihan surah - surah dalam AL - QURAN seperti mana yang tertera di bawah.

SURAH AL-BARAAH - AT-TAUBAH - Pemutus perhubungan
- Barang siapa membacanya, nescaya akan terselamat dari kemunafiqan dan akan mencapai hakikat iman. 
- Barang siapa membaca ayat 111 dari surah ini, di kedai atau ditempat - tempat perniagaan, nescaya akan maju perniagaannya itu.
- Ayat pelembut hati untuk berjumpa orang yang dihajati .Hendaklah membaca surah al-taubah ayat 128 - 129 semasa berjumpa. 

SURAH YUNUS - Yunus
- Barang siapa membaca ayat 31 dari surah ini, ke atas perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat. 
- Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini, nescaya ia akan terhindar dari mimpi - mimpi yang buruk dan mengigau. 

SURAH AL-HUD - Hud
- Barang siapa membaca, nescaya ia akan mendapat kekuatan dan kehebatan serta ketenangan dan ketenteraman jiwa. 
- Barang siapa membaca ayat 56 dari surah ini, pada setiap masa, nescaya ia akan terselamat dari gangguan manusia yang jahat dan binatang yang liar. 
- Barang siapa membaca ayat112 dari surah ini, sebanyak 11 kali selepas tiap - tiap sembahyang, nescaya akan mencapai ketetapan hati. 

SURAH YUSUF - Yusuf 
- Barang siapa membacanya, akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya. 
- Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup. - Barang siapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak - anaknya. 

SURAH AR-RA'D - Petir
- Barang siapa membaca ayat 13 dari surah ini, ia akan terselamat dari petir. 
- Barangsiapa membaca ayat 28 dari surah ini, nescaya penyakit jantungnya akan sembuh. 

SURAH IBRAHIM - Ibrahim
- Barang siapa membaca ayat - ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak - anaknya akan terhindar dari perbuatan - perbuatan syirik dan bida'ah. 

SURAH AL-HIJ'R - Batu Gunung
- Barang siapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini, ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat, dari gugurnya. 

SURAH BANI ISRAIL - Anak-anak Israil
- Barang siapa membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang bercakap gagap insya Allah akan hilang gagapnya itu. 
- Barang siapa membaca ayat 80 dari surah ini, ketika ia pulang dari perjalanan, nescaya dia akan dimuliakan dan dihormati oleh orang - orang yang setempat dengannya. 

SURAH AL-KAHF - Gua
- Barang siapa membacanya akan terhindar dari kemiskinan dan kepapaan. 
- Barang siapa membacanya pada malam Jumaat, nescaya dia akan mendapat rezeki yang murah. 

SURAH MARYAM - Maryam
- Barang siapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat dan ibu-ibu yang hamil amalkan membaca surah ini mudah - mudahan akan dipermudahkan ketika melahirkan anak. 

SURAH THAAHAA - Hai Manusia
- Barang siapa membacanya, nescaya Allah akan mengurniakan kepadanya ilmu pengetahuan dan akan tercapai segala maksudnya. 
- Barang siapa membaca ayat - ayat 25 hingga 28 sebanyak 21 kali, tiap - tiap hari selepas sembahyang subuh nescaya otaknya akan cerdas dan akalnya akan sempurna.
- Membuatkan anak tidak degil ,Hendaklah membaca surah Thaahaa Ayat 1 - 6 dan juga surah Al haji ayat 21 dibaca di atas permukaan air dalam gelas putih dan diminum oleh anak yang dimaksudkan.
- Surah Thaahaa - Ayat 1-5 Anak- anak malas sekolah .
- Surah Thaahaa - Ayat 39 - mula dari tanda Jim kecil .Supaya suami tidak kahwin lain. 

SURAH AL ANBIYA - Nabi-Nabi
- Barang siapa membaca ayat 83 dari surah ini, nescaya dia akan mendapat sebesar - besar pangkat di sisi Allah s.w.t . 
- Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79. Anak - anak pandai belajar. 
- Surah Al Anbiyaa - Ayat 69, Surah Al Hasyr - Ayat 22 - 24. Anak - anak lembut hati/elak panas baran. 

SURAH AL-HAJ - Haji
- Barang siapa membacanya, Allah akan membinasakan musuh - musuhnya. 

SURAH AL-MU'MINUN - Orang-orang Mukmin
- Barang siapa membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang selalu minum minuman keras, nescaya dia tidak akan meminumnya lagi. 
- Barang siapa membaca ayat 28 dari surah ini, nescaya perahunya akan terselamat daripada karam dan rumahnya akan terselamat dari kecurian dan serangan musuh. 

SURAH AN-NUR - Cahaya
- Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari mimpi - mimpi yang buruk. 
- Barang siapa membaca ayat 35 dari surah ini, pada hari Jumaat sebelum sembahyang Asar, nescaya dia akan disegani oleh orang ramai.
- Ayat penerang hati,Hendaklah sering membaca surah An Nur ayat 35 di pagi hari dan awal malam. 

SURAH AL-FURQAN - Pembaca
- Barang siapa membacanya sebanyak 3 kali ke atas air yang bersih, lalu air itu dipercikkan di dalam rumah, nescaya rumah itu akan terselamat dari gangguan binatang-binatang yang liar dan ular-ular yang bisa. 

SURAH ASY-SYU A'RA - Ahli-ahli Syair
- Barang siapa membaca ayat 130 dari surah ini, sebanyak 7 kali dengan senafas ke atas orang-orang yang digigit oleh binatang-binatang yang berbisa nescaya akan hilang bisa - bisa itu. 

SURAH AN-NAML - Semut
- Barang siapa membacanya nescaya nikmat-nikmat Allah akan kekal kepadanya. 

SURAH AL-QA-SHASH - Cerita
- Barang siapa membacanya ke atas pekerja - pekerjanya, nescaya mereka tidak akan mencuri dan mengkhianat. 
- Barang siapa membaca ayat - ayat 51 hingga 55 dari surah ini, nescaya otaknya akan cergas, akalnya akan sempurna dan budi pekertinya akan halus. 

SURAH AL-ANKABUT - Labah-labah
- Barang siapa membacanya, nescaya demamnya akan sembuh. 
- Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari gelisah dan keluh kesah. 

SURAH AR-RUM - Rum
- Barang siapa membacanya, nescaya Allah akan membinasakan orang yang hendak menzaliminya.
- Surah Ar Ruum Ayat 31 - Baca 33x,Bagi anak-anak yang suka keluar malam. 

SURAH LUQMAN - Luqman
- Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala -gala penyakit terutama dari penyakit - penyakit perut. 
- Barang siapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir. 

SURAH AS-SAJ DAH - Sujud
- Barang siapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini, ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala- gala penyakit ruhani dan jasmani. 

SURAH AL-AHZAB - Golongan-golongan
- Barang siapa membaca ayat-ayat 45 hingga 48 dari surah ini, nescaya ia akan mendapat kemuliaan dan kehormatan sejati. 
- Dan barang siapa membaca ayat-ayat 60 hingga 66 dari surah ini, nescaya Allah akan membinasakan musuh - musuhnya. 

SURAH SABA 
- Dengan membacanya, terselamatlah ia dari segala - gala bala bencana, terutamanya dari rosaknya tanam - tanaman. 

SURAH FAATHIR - Pencipta
- Barang siapa membaca ayat - ayat 29 dan 30, nescaya Allah akan memberkati perniagaannya. 

SURAH YAASIIN - Hai Manusia
- Nabi kita Muhammad s.a.w bersabda : "Tiap-tiap sesuatu Mempunyai hati dan hati Al-Quran ialah surah Yaasiin." Yaasiin kerana Allah, nescaya akan terampun segala-gala dosanya kecuali dosa syirik.." Dalam satu hadith yang lain Baginda s.a.w bersabda: "Hendaklah kamu membaca surah Yaasiin ke atas pesakit-pesakitmu yang menghadapi sakaratul-maut, nescaya Allah s.w.t akan meringankan kekerasan sakaratul-maut itu." 
- Dalam satu hadith yang lain pula Baginda s.a.w bersabda: "Aku ingin benar, agar surah Yaasiin ini dihafaz oleh tiap-tiap umat ku." Barang siapa membacanya sebanyak 41 kali, pasti akan tercapai segala hajat dan cita-citanya. 
- Barang siapa membacanya sebanyak 21 kali pada malam Jumaat, Lalu berdoa istghfar untuk kedua ibu bapanya, nescaya dosa kedua ibu bapanya akan diampunkan oleh Tuhan. 
- Barang siapa membaca sekali ketika membuka kedai atau perniagaan, nescaya akan maju perniagaannya itu. Barang siapa membacanya sekali pada awal malam, andaikata ia mati pada malam itu, mesti ia mati syahid. 
- Barang siapa membacanya sekali selepas tiap-tiap sembahyang Jumaat, nescaya ia akan diselamatkan dari siksa kubur. 
- Jika dibacanya oleh seorang askar, ketika ia hendak turun kemedan peperangan, Allah akan mengurniakan kepadanya keberanian dan kegagahan, serta naiklah ketakutan pada musuh-musuhnya. 
- Hikmat-hikmat dan khasiat-khasiat surah Yaasiin ini banyak benar didapati di dalam kitab-kitab hadith tetapi cukuplah setakat ini untuk diamal oleh anda sekalian. 
- Menghilangkan rasa takut kerana gangguan syaitan. 
- Hendaklah membaca surah Yassin ayat 8 dan 9 berulang kali sehingga rasa gementar hilang. 

SURAH ASH-SHAAFFAAT - Yang Berbaris
- Barang siapa membacanya, insya Allah in akan terpelihara daripada gangguan jin. 

SURAH SHAAD - Shaad
- Dengan membaca ayat 42 dari surah ini, nescaya akan mendapat kebahagiaan sejati.

Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran Yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan Yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin Yang ada di Dalam dada kamu, dan juga menjadi hidayah petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang Yang beriman.(surah Yunus 10:57)

Demikianlah huraian serba ringkas artikel kelebihan surah - surah dalam Al - Quran untuk pedoman serta panduan buat kita semua .Jika ada yang terbaca tentang artikel ini MAAF kami pohon seandainya artikel ini kurang tepat atau tersasar dari maksud asal .Wassalam.

Post a Comment

0 Comments