Header Ads

Petua dan khasiat dari buah timun.

Assalamualaikum dan Salam Mesra | Timun atau Mentimun (Cucumis sativus) merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu.Timun boleh dimakan secara mentah atau segar dan juga dalam masakan.Timun merupakan sejenis pokok memanjat dan sesuai untuk ditanam pada pagar. Ia boleh membiak daripada biji benih.

Timun yang juga dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya Cucumis sativus, mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan karbohidrat sebanyak 2.2%.Selain itu timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C.Timun juga banyak digunakan dalam produk kesihatan kerana khasiatnya , antara petua dan khasiat yang terdapat dalam buah timun adalah seperti yang tertera di bawah .


  • 1. Menghilangkan panas badan dari luar dan dalam.
 Dengan memakan buah timun untuk mengurangkan pedih ulu hati dan juga letakkan timun pada kulit untuk melegakan kesan sinaran matahari/sunburn.
  • 2. Membekalkan mineral.
Kulit timun mengandungi kandungan tinggi kalium, magnesium dan silikon yang sangat berguna untuk kesihatan dan kecantikan kulit.
  • 3. Membuang toksin dari badan. 
Cecair yang ada dalam timun bertindak seperti penyapu, menyapu keluar segala toksin dari tubuh badan kita.Amalkan makan timun selalu untuk menghilangkan batu dalam buah pinggang.
  • 4. Masalah hidrasi badan. 
Jika terlalu sibuk untuk minum air, makanlah timun, ia akan menggantikan kehilangan air dari badan kita kerana timun mengandungi 90% air.
  • 5. Menyihatkan kuku dan rambut .
Khasiat silika, mineral dalam timun menjadikan rambut dan kuku lebih berkilat dan kuat. Sulfur dan silika dalam timun juga membantu merangsang pertumbuhan rambut.
  • 6. Khasiat Timun Membekalkan Keperluan Vitamin Harian Anda.
Timun mempunyai sebahagian besar vitamin yang diperlukan oleh badan dalam sehari. Timun mengandungi vitamin A, B dan C, yang meningkatkan sistem imun badan, memastikan kita berseri dan memberi tenaga. Jadikan timun lebih berkuasa dengan membuat jus timun campur bayam dan lobak merah. Jangan buang kulit timun kerana ia mengandungi kira-kira 12% keperluan vitamin C harian kita.
  • 7. Memulihkan mata. 
Meletakkan kepingan sejuk timun adalah pemandangan biasa untuk kecantikan tetapi ia benar-benar boleh membantu mengurangkan bengkak di bawah mata dan keadaan bengkak kerana timun mempunyai ciri-ciri anti radang.
  • 8. Melawan kanser.
 Timun mengandungi secoisolariciresinol, lariciresinol dan pinoresinol. Tiga lignan yang kuat untuk mengurangkan risiko beberapa jenis kanser termasuk kanser ovari, payudara, prostat dan kanser rahim.
  • 9. Menyembuhkan kencing manis, mengurangkan kolesterol dan mengawal tekanan darah.
 Jus timun mengandungi hormon yang diperlukan oleh sel-sel pankreas bagi menghasilkan insulin untuk manfaat kepada pesakit kencing manis. Sebatian sterol dalam timun boleh membantu penurunan tahap kolesterol. Timun mengandungi banyak serat, kalium dan magnesium yang berkesan bagi mengawal tekanan darah. Sebab itu timun adalah baik untuk merawat kedua-dua tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah.
  • 10. Menyegarkan mulut. 
Jus timun boleh membantu menyembuhkan dan menyegarkan sakit gusi. Untuk membunuh bakteria di dalam mulut dan untuk menyegarkan nafas, dapatkan kepingan timun dan tekan ke lelangit mulut  dengan lidah selama 1/2 (setengah) minit, phytochemcials dalam timun akan membunuh bakteria di dalam mulut yang bertanggungjawab menyebabkan nafas yang tidak menyenangkan.
  • 11. Membantu dalam menurunkan berat badan dan penghadaman.
Disebabkan kandungan air yang tinggi dan kalori yang rendah, timun adalah sumber yang ideal untuk orang-orang yang ingin menurunkan berat badan. Gunakan timun dalam sup dan salad anda. Boleh juga dijadikan makanan ringan kegemaran anda, anda boleh makan potongan timun yang dicicah dengan yogurt rendah lemak. Mengunyah timun memberikan rahang anda senaman yang baik dan serat di dalamnya baik untuk penghadaman. Ambil timun sebagai makanan harian sebagai bantuan untuk sembelit kronik.
  • 12. Untuk Kesihatan Sendi, 
Melegakan Artritis dan Sakit Gout Timun adalah sumber yang sangat baik untuk silika yang menggalakkan kesihatan sendi dengan mengukuhkan tisu penghubung. Apabila dicampur dengan jus lobak merah, timun boleh melegakan gout dan sakit artritis dengan mengurangkan tahap asid urik.
  • 13. Menyembuhkan mabuk. 
Untuk mengelakkan sakit kepala pagi atau mabuk,boleh makan beberapa keping timun sebelum tidur. Timun mengandungi cukup vitamin B, gula dan elektrolit untuk menambah banyak nutrien penting dan mengurangkan tahap kedua-dua mabuk dan sakit kepala.
  • 14. Menjaga kesihatan buah pinggang. 
Timun juga merendahkan tahap asid urik di dalam badan kita dan dengan ini mengekalkan menjadikan buah pinggang yang sihat bila kita selalu mengambil timun.

Demikianlah serba ringkas petua dan khasiat dari buah timun untuk dikongsikan kepada semua moga - moga ianya bermanafaat buat kita sumua .

Tiada ulasan

Ujian dan dugaan adalah resepi hidup ,asam garam dalam kehidupan .Tanpa asam dan garam dalam masakan tidak akan lengkap sesuatu menu hidangan .Coretan Cerita Kami adalah sekadar picisan mentaliti kami dalam penulisan webblog untuk berkongsi maklumat/info,petua/tips juga resepi-resepi masakan.Justeru itu "Terima Kasih "diatas kesudian anda singgah di Coretan Cerita Kami membaca catatan Coretan Cerita Kami,semoga ianya bermanafaat buat kita semua untuk itu sudi - sudilah kiranya kongsikan komen serta pendapat anda,segala komen serta pendapat anda amat kami hargai .

Dikuasakan oleh Blogger.