Resepi Biskut Sampan

Header Ads

Resepi Biskut Sampan



Biskut sampan yang sudah siap dihias dan sedia untuk dibakar .

Bahan - bahan seperti berikut .

  • 1 - 1 buku butter (250gm).
  • 2 - 2 biii kuning telur.
  • 3 - 1 cawan brown sugar.
  • 4 - 1/2 cawan tepung jagung.
  • 5 - 3 sudu besar serbuk badam.
  • 6 - 1 sudu kecil emplex.
  • 7 - 1 sudu kecil esen vanila.
  • 8 - Tepung gandum secukupnya.

Bahan - bahan untuk inti .

  • 1 - Kelapa kering.
  • 2 - Badam cincang.

Bahan - bahan untuk hiasan .

  • 1 - Ceri merah.
  • 2 - Ceri hijau.
  • - Dicincang.

Cara - cara penyediaan seperti berikut .

  • 1 - Pukul butter dengan gula hingga kembang .
  • 2 - Masukkan kuning telor dan esen vanila pukul lagi hingga sebati .
  • 3 - Masukkan bahan-bahan yang lain kecuali tepung gandum .
  • 4 - Kemudian baru masukkan tepung gandum sikit-sikit jangan terlalu banyak uli hingga jadi doh .
  • 5 - Ambil sedikit doh masukkan 1/2 kedalam acuan sampan serta masukkan inti . Kemudian tutup semula bahagian atasnya dengan doh yang sama tadi .
  • 6 - Hiaskan dengan buah ceri merah dan hijau tadi bakar selama 20-30 minit dan suhu 160's .
  • 7 - Setelah masak,sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba .

Catat Ulasan

0 Ulasan