Advertisement

Resepi Biskut Slice Strawberry


Assalamualaikum dan Salam Mesra | Resepi biskut pilihan kami yang seterusnya iaitu biskut slice strawberry ,resepi biskut ini menggunakan 4 jenis tepung di dalam proses penyediaan .Tepung - tepung yang digunakan adalah seperti tepung kentang ,tepung susu ,tepung gandum dan tepung jagung .Biasanya biskut ini sinonim dengan nama finger/jejari strawberry ,tetapi kami olah namanya mengikut citarasa kami .

Dari segi bentuknya pula kami lebih gemari bentuk potongan seakan bentuk daun ,ianya kami lakukan untuk memudahkan dan mempercepatkan proses penyediaan biskut tersebut .Manakala bahan - bahan serta warnanya pula kami kekalkan seperti biasa .

Bagaimana pun biskut ini boleh diadun dan diolah mengikut citarasa sendiri ,begitu juga dari segi tampilan warna dan hiasannya .Apa pun cara - cara dan tampilannya ,disini kami kongsikan resepi biskut slice strawberry seperti mana yang tertera di bawah .

Bahan - bahan seperti berikut . 
Bahan - bahan A . 

  • 1 - 250 gm butter .
  • 2 - 10 gm shortening .
  • 3 - 150 gm gula kastor .
  • 4 - 1 sudu besar strawberry emulco .
  • 5 - 1/4 sudu besar pewarna pink .
  • 6 - 50 gm serbuk badan .

Bahan - bahan B . 

  • 1 - 300 gm tepung gandum .
  • 2 - 40 gm tepung kentang .
  • 3 - 50 gm tepung susu .
  • 4 - 50 gm tepung jagung . 
  • - Kesemua Bahan B diayak bersama -

Bahan - bahan untuk hiasan .

  • 1 - Coklat masakan putih - Dicairkan .
  • 2 - Pewarna pink .
  • 3 - Serbuk roti .

Butter ,lemak sayur ,gula kastor ,strawberry emulco ,pewarna pink dan serbuk badam.

Pukul ke semua bahan A hingga kembang berkrim.

Kemudian masukkan bahan - bahan B.

Doh yang telah siap di uli.

Cara - cara penyediaan seperti yang tertera di bawah .

  • 1 - Pukul bahan A hingga kembang berkrim .
  • 2 - Kemudian masukkan bahan B yang telah diayak bersama dan uli hingga menjadi doh yang lembut .
  • 3 - Ambil doh kemudian canai dan terap dengan acuan yang disukai .Susun kedalam dulang pembakar .
  • 4 - Panaskan oven dan bakar biskut pada suhu 140C selama 30 minit .
  • 5 - Sejukkan biskut .Cairkan coklat putih secara double boiler dan letakkan pewarna putih .
  • 6 - Celupkan biskut ke dalam coklat cair tadi dan golekkan biskut ke dalam serbuk roti .
  • 7 - Biarkan sehingga coklat mengeras dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara .

Canai dan terap doh mengikut acuan masing - masing.

Susun dan bakar doh yang sudah diterap.

Cairkan coklat putih kemudian letakkan pewarna pink.

Golekkan biskut yang telah di celup dengan coklat ke dalam serbuk roti.

Biskut yang telah siap ,sejukkan sehingga coklat mengeras.

Selesailah sudah resepi biskut slice strawberry yang ianya mengikut cara dan cita rasa kami seisi keluarga ,jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi biskut ini ,sudi - sudilah hubungi kami melalui halaman Contact Me atau About Me atau juga dikomen terus melalui halaman ini .Selamat mencuba .

Post a Comment

1 Comments