Advertisement

Resepi Rendang Ikan Tongkol Ala Dapur Surina

hover_share

Assalamualaikum dan Salam Mesra | Sejujurnya kami nyatakan disini belum pernah kami menikmati atau merasai rendang ikan tongkol ,dek kerana terlalu ingin mengetahui bagaimana rasa rendang ikan tongkol maka kami olahkan resepi rendang ikan tongkol mengikut ramuan dan bahan - bahan resepi rendang yang biasa kami sediakan ,ianya seperti rendang ayam dan daging .

Biasanya ikan tongkol sesuai untuk masakan singgang ,kari ,goreng berlada ,masak kuning kunyit atau ianya mengikut citarasa sendiri ,namun begitu ikan tongkol boleh di pelbagaikan berdasarkan kreativiti masing - masing .

Untuk mengelakkan ikan tongkol daripada hancur semasa proses penyediaan rendang ,kami menggunakan ikan tongkol yang sudah di rebus terlebih dahulu ,selain untuk mengelak daripada daging ikan hancur ianya juga dapat mempercepatkan proses penyediaan rendang tersebut .Berikut kami kongsikan resepi rendang ikan tongkol ala dapur surina seperti mana yang tertera dibawah .

Ikan tongkol yang sudah di rebus.


Bahan - bahan untuk merebus ikan tongkol .

  • 1 - 1 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana besar.
  • 2 - 4 keping asam jawa.
  • 3 - 2 sudu besar garam halus.
  • 3 - 2 cawan air.

Cara - cara untuk merebus ikan tongkol .

  • 1 - Potong ikan tongkol mengikut potongan masing - masing dan cuci bersih.
  • 2 - Masukkan ikan tongkol ke dalam periuk bersama asam keping dan garam.
  • 3 - Kemudian tuang air hingga paras ikan dan rebus sehingga mendidih.
  • 4 - Toskan ikan dan biar sejuk .Asam gelugor jangan dibuang ,nanti boleh digunakan semasa memasak kuah rendang.
Bahan - bahan untuk masak rendang seperti yang tertera di atas.

Bahan - bahan yang dikisar halus.

Tumis bahan - bahan yang dikisar halus hingga pecah minyak.

Setelah pecah minyak ,masukkan santan ,ikan ,kerisik dan sebagainya .

Kemudian kacau lagi hingga kuah rendang pekat atau mengikut citarasa masing - masing .

Bahan - bahan untuk resepi rendang ikan tongkol ala Dapur Surina .

  • 1 - 1 biji bawang besar.***
  • 2 - 5 ulas bawang putih.***
  • 3 - 15 tangkai cili kering.***
  • 4 - 1 inci halia.***
  • 5 - 3 batang serai.***
  • 6 - 1 sudu kecil ketumbar.***
  • 7 - 1 sudu kecil jintan manis.***
  • 8 - Minyak untuk menumis.
  • 9 - 2 cawan santan pekat.
  • 10 - 2 sudu besar kerisik.
  • 11 - 3 helai daun limau purut.
  • 12 - 3 keping asam gelugor.
  • 13 - Garam dan gula secukup rasa.
  • 14 - Nise kerek.
  • - Bahan - bahan yang bertanda *** hendaklah dikisar halus .

Cara - cara penyediaan resepi rendang ikan tongkol ala Dapur Surina sebagaimana yang tertera di bawah .

  • 1 - Panaskan minyak dan tumis bahan - bahan yang telah di kisar halus .
  • 2 - Kacau hingga pecah minyak .
  • 3 - Masukkan santan ,kerisik ,daun limau purut dan asam gelugor masak hingga pecah minyak dan kuah menjadi pekat sedikit .
  • 4 - Masukkan ikan tongkol yang telah di rebus tadi ,kacau lagi hingga rata .
  • 5 - Kemudian masukkan nise kerek dan garam .( jangan masukkan garam terlalu banyak kerana ikan telah di bubuh garam semasa di rebus )
  • 6 - Masak sehingga kuah betul - betul pekat dan rasa masin dan manisnya .
  • 7 - Tutup api dapur dan sedia untuk dihidangkan .

Selesailah sudah resepi rendang ikan tongkol ala Dapur Surina yang ianya mengikut citarasa kami seisi keluarga .Kami syorkan kepada semua resepi rendang ikan tongkol yang kami kongsikan disini sesuai dihidangkan bersama nasi dagang ,dicicah dengan roti atau juga boleh dicuba bersama lemang atau ketupat palas atau juga ketupat nasi.Selamat mencuba .Jangan lupa like page =>[Dapur Surina]

Post a Comment

2 Comments

  1. Tak terpikir nk buat rendang ikan. Boleh di cuba nanti. Selalu ikan tongkol ana guna utk singgang dan kuah nasi dagang je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap . . . makan dengan lemang atau ketupat palas lagi sedap .

      Delete