Advertisement

Resepi Nasi Kerabu Kelantan

Assalamualaikum dan Salam Mesra | Sebelum kami kongsikan resepi nasi kerabu Kelantan seeloknya kami paparkan/ceritakan serba sedikit asal - usul , kenapa - mengapa dinamakan nasi kerabu serta sejauh mana populariti . Menurut sumber - sumber yang boleh dipercayai serta ketika sembang kedai kopi bersama warga - warga veteran di kampung halaman , campuran serta kepelbagaian ulam - ulaman yang digunakan dalam penyediaan itulah yang tercetusnya nama Nasi Kerabu . 

Pada kebiasaannya nasi kerabu asalnya berwarna kebiruan tetapi divariasikan mengikut citarasa sendiri . Warna biru nasi terhasil daripada kelopak Bunga Telang yang boleh didapati dikampung - kampung sahaja disebadkan kesukaran memperolehi Bunga Telang warna nasi telah ditukar kepada putih , kuning , hijau atau mengikut citarasa sendiri .

Nasi kerabu sedap/enak dimakan dengan ikan kering , ayam goreng , daging bakar , telur masin keropok , budu tumis , sambal kelapa dan juga solok lada . Ulam - ulamannya pula seperti daun kesom , mentimun , daun ketereh/gajus , taugeh , bunga kantan , kacang botol , kubis atau mengikut citarasa sendiri .

Untuk menambahkan lagi kesedapan nasi kerabu , sambal kelapa serta sambal budu tumis wajib/harus disediakan kerana tanpa kedua - dua sambal ini tidak bermakna nasi kerabu , nasi kerabu begitu terkenal/popular diseluruh negeri Kelantan , Terengganu bahkan Pahang tidak terkecuali kepopularitinya .Demikianlah serba sedikit pengenalan , asal - usul serta kepopulariti nasi kerabu dari apa yang kami faham serta didalam pengetahuan kami , untuk resepi nasi kerabu seperti yang tertera di bawah :

Makanan sampingan yang harus disediakan seperti ikan goreng celup tepong,solok lada dan daging bakar .

Bahan - bahan untuk memasak nasi .
1 - Beras .
2 - Pewarna .
3 - Bunga Telang .
4 - Daun Pandan .
Cara - cara memasak nasi .
1 - Masak beras seperti biasa .
2 - Masukkan bunga telang dan kacau manja supaya rata .
3 - Jika mahukan nasi berwarna biru - Seandainya kesukaran perolehi bunga telang boleh digantikan dengan pewarna biru .
4 - Kami hanya masukkan pewarna biru dan daun pandan .
5 - Jika suka boleh juga dimasukkan 1 batang serai yang di ketuk lembut . 

Budu tumis yang sudah siap di masak .

Bahan - bahan untuk Budu Tumis .
1 - 1 cawan santan pekat - Mengikut citarasa -
2 - 7 ulas bawang merah .***
3 - 5 ulas bawang putih .***
4 - 3 biji bawang besar .***
5 - 15 tangkai cili kering .***
6 - 1 cm halia .***
7 - 1 batang serai yang diketuk .
8 - 1 keping asam gelugur .
9 - 2 sudu besar gula - Mengikut citarasa -
10 - 4 sudu besar budu - Mengikut citarasa -
11 - Sedikit gula melaka/ nisan kerek .
12 - Garam secukup rasa .
Cara - cara penyediaan budu tumis seperti yang tertera di bawah :
1 - Blenderkan ke semua bahan - bahan yang bertanda *** .bawang merah , bawang putih , bawang besar , cili kering dan halia .
2- Panaskan minyak dan tumis kesemua bahan yang diblender tadi berserta serai hingga wangi .
3 - Masukkan sedikit air dan masak hingga mendidih .
4 - Kemudian masukkan santan dan kacau sentiasa supaya santan tidak berketul - ketul .
5 - Masukkan asam gelugur , budu dan gula .
6 - Jika menggunakan budu , rasakan terlebih dahulu sebelum masukkan garam kerana pada kebiasaanya budu sudah masin .
7 - Masak lagi hingga mendidih dan pecah minyak .
8 - Bila sudah masak/pecah minyak , rasalah mengikut citarasa sendiri masin - manis , kemudian matikan api dan bolehlah diangkat dari dapur .
Sambal kelapa yang sudah siap di tumbuk dan di gaul .

Bahan - bahan untuk Sambal Kelapa .
1 - 2 - 4 ekor ikan selayang di rebus dan di ambil isi .
2 - 1 biji kelapa parut di goreng kering .
3 - 4 ulas bawang merah .
4 - 2 batang serai .
5 - Garam dan gula secukup rasa .
Cara - cara penyediaan Sambal Kelapa .
- Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit . Tumbuk semua bahan dan di gaul dengan kelapa goreng tadi . Tumbuk lagi sekali kemudian gaulkan ke semua bahan tadi . Selepas di gaul tidak perlu di tumbuk , masukkan garam dan gula gaul lagi sekali dan rasa mengikut citarasa .

Ulam - ulaman pilihan kami .

Bahan - bahan untuk Ulam - Ulaman .
1 - Daun Kesom .
2 - Mentimun .
3 - Kubis .
4 - Bunga Kantan .
5 - Taugeh .
6 - Kacang Panjang .
7 - Daun Ketereh .
8 - Kacang Botol .
Cara - cara penyediaan ulam - ulaman .
- Hiriskan kesemua bahan di atas mengikut citarasa sendiri atau di hiris nipis - nipis .

Demikianlah resepi pilihan kami Nasi Kerabu Kelantan yang ianya mengikut cara kami , citarasa kami , jika ada apa - apa pertanyaan atau soalan yang ingin diajukan bolehlah hubungi melalui email seperti yang tertera di halaman About Me atau Contact Me moga -moga resepi yang kami kongsikan ini sesuai dengan citarasa semua . Selamat mencuba

Post a Comment

2 Comments

  1. Baca entri ni pukul 2 pagi ..buat CCL terliur dengan menu ni . Tambah-tambah nasi kerabu ni feveret CCL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jutaan Terima Kasih atas kesudian Cik Cappuccino Latte singgah disini....ditambah lagi time-time Kami sedang lena dibuai mimpi...resepi nasi kerabu , salah satu menu bisnes kami ....inilah rasa kami cara kami....Tq..

      Delete