Advertisement

Resepi Singgang Daging


Assalamualaikum dan Salam Mesra | Masakan singgang adalah ekstrak herba yang baik untuk kesihatan kita ,kerana mengandungi ekstrak lengkuas ,kunyit hidup ,bawang putih ,asam gelugor ,halia ,bawang besar ,bawang putih dan sebagainya .Masakan singgang ini di masak sehingga isipadunya berkurangan antara 1/2 hingga 1/3 .pada tahap ini bahan - bahan yang digunakan telah berada di dalam larutan dengan itu ia menyumbang kepada rasa dan bau yang menyelerakan .

Garam dan gula pula mengimbangi rasa serta merangsang bau dan rasa bagi menyedapkan lagi masakan singgang ini .Bagi penggemar masakan singgang ,budu juga dimasukkan sebagai perisa tambahan kerana budu juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang menyumbangkan kepada peningkatan nilai nutrisi yang baik untuk kesihatan kita .

Gabungan daripada bahan - bahan atau rempah - ratus diatas ini yang menjadikan masakan singgang suatu ekstrak yang sangat baik untuk diamalkan sebagai makanan bernutrisi tinggi serta berprotein .Ikan ,daging ,kerang ,sotong sangat sesuai untuk dijadikan masakan singgang .

Walaubagaimana pun ianya terpulang kepada citarasa masing - masing dalam menentukan jenis atau bahan yang digunakan untuk penyediaan masakan singgang ini .Meskipun cara dan bahannya berlainan ,disini kami kongsikan resepi singgang daging yang ianya mengikut cara kami dan citarasa kami sebagaimana yang tertera di bawah .

Bahan - bahan yang digunakan dalam masakan singgang .

Cili kering dan ketumber ditumbuk bersama hingga lumat seperti gambar di atas .

Cili kering dan ketumber dimasukkan .

Masakan singgang yang hampir masak setelah dimasukkan ke semua bahan .

Bahan - bahan seperti berikut .

- 1/2 kilo daging batang pinang - di hiris nipis - nipis .

    Bahan A .

    1 - 2 sudu besar ketumber .***
    2 - 10 tangkai cili kering .***
    3 - 1 cawan air .
    - Bahan yang bertanda *** hendaklah ditumbuk bersama hingga lumat .

    Bahan B .

    1 - 1 biji bawang besar - di hiris .
    2 - 5 ulas bawang putih - di hiris .
    3 - 1 inci halia .
    4 - 1 inci lengkuas .
    5 - 3 keping asam gelugor .
    6 - Garam dan gula secukup rasa .
    7 - 500 ml air .(Mengikut citarasa )

    Cara - cara penyediaan seperti yang tertera di bawah .

    1 - Cuci bersih daging dan masukkan kedalam periuk .
    2 - Masukkan bahan yang bertanda A ,yang telah siap ditumbuk tadi berserta dengan air .
    3 - Masak daging hingga kecut ( orang Kelantan panggil mati awas ) dan kacau biar sebati .
    4 - Apabila air hampir kering masukkan bahan yang bertanda B kecuali garam dan gula .
    5 - Masak hingga mendidih serta pastikan daging sudah empuk baru masukkan garam dan gula secukup rasa .
    6 - Bila sudah masak bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan .

    Demikianlah cara - cara dan bahan - bahan dalam penyediaan resepi singgang daging yang ianya mengikut cara kami dan cita rasa kami .Pemakanan masakan singgang secara berterusan ianya mungkin menjadikan badan kita mempunyai tahap imunisasi yang tinggi dan menjadikan kita cergas dan sihat sepanjang hayat seperti mana masyarakat yang terdahulu .

    Anda Mungkin Menyukai Artikel Di Bawah :

    Post a Comment

    0 Comments